Levné restaurace a pouliční stravování v Penang - George Town

Tipů, kde se dobře a levně najíst není nikdy dost. Dneska se vrhneme na libovou malajskou kuchyni a zavítáme do ulic charismatického ostrovního městečka George Town, ve státě Penang. George Town je vyhlášený svou výbornou lokální kuchyní a vášní místních obyvatelů pro chutné jídlo. Je vyhledávaný tisíci návštěvníků mimo jiné dychtivých po ochutnávce proslulých a extrémně levných pouličních pokrmů. Kdo přijel do Malajsie za jídlem, si rozhodně poznamená George Town jako jedno z nejdůležitějších míst na pomyslném seznamu destinací. 

Na ochutnání je toho zde vskutku hodně. Následujícím článkem Vám přiblížím místní gastro scénu a přinesu pár doporučení na levné možnosti stravování. Co na Vás tedy čeká?

Steam Boat

Tuto specialitu rozhodně nemůžete vynechat při toulkách po Malajsii. Steam Boat je luxusnější provedení daleko prostější a velmi oblíbené pouliční stánkové verze. Připlatíte sice pár kaček navíc, ale konečný efekt stojí určitě za to. 

Jedná se vlastně o takové malajské Fondue. Druhů a vzezření celého aparátu na přípravu se liší od každé restaurace, ale způsob přípravy pokrmů zůstává pokaždé stejný. Na fotce vpravo vidíte klasickou verzi Steam Boat, tedy měděnou nádobu naplněnou vroucím poctivým vývarem (kuřecí nebo zeleninový). Prostředkem nádoby prochází kuželovitý komín, na jehož dnu se přikládají žhavé uhlíky, dmýchané malým větráčkem na baterky. Horký vzduch stoupá skrz kužel vzhůru a neustále ohřívá vývar v nádobě. Do horkého vývaru vkládáte připravené pochutiny, jejichž složení a počet se odvíjí od zaplacené částky a preferencí strávníka. Ve většině případů si budete moci vybrat z bohatého výběru:

mořských plodů a ryb (sépie, oliheň, krevety, vč. oblíbené sušené ryby Maw), variací knedlíčků (Wonton, rybí knedlíčky atd.), Bean Curd Skin (Tofu), vepřových jater a ledvinek, vajec, kuřecího masa a zeleniny.

Doba vaření se liší dle každé suroviny a o všem by Vás měla obsluha náležitě informovat. Po uvaření se pochutiny přelijí spolu s vývarem do menší misky a následně se konzumují.

Majitel restaurace Goh Huat Seng (mapa) se nás nejprve zeptal na naše preference a pak namixoval vybrané čerstvé suroviny na talířky.

Cena Steam Boatu se liší od počtu talířků: 2 (50 MYR), 4 (70 MYR), 6 (85 MYR), 7 (100 MYR), 9 (150 MYR), 10 (200 MYR) a 12 talířků za 300 MYR. Dostanete-li chuť si do vývaru přihodit také rybí hlavu, malou máte za 65 MYR a velkou za 125 MYR.

Na ochutnání a solidní oběd pro dvě osoby bohatě dostačují dva talířky (vývar je v ceně). Za oběd s pitím jsme tak zaplatili 150 Kč každý. 

Koncept Steam Boat je v Malajsii velmi populární, my jsme si oběd náramně užili a rozhodně doporučuji vyzkoušet!

Rodinná a velmi populární restaurace v centru George Town Goh Huat Seng je v současnosti bohužel uzavřena, nicméně v jejím okolí není nouze o další restaurace stejného ražení.

Steam Boat - nádoba s vývarem a vařícími se surovinami, 2 talířky za 50 MYR, Goh Huat Seng (mapa)

Steam Boat - játra a krevety

Steam Boat - rybí maso a Bean Curd Skin

Steam Boat - mistička s uvařenými pochutinami - Wonton, rybí knedlíčky, sušená ryba Maw

BBQ Pork Bun, 1,60 MYR, Loo Beef Noodle (mapa)

Bak Pao - plněné bulky vařené v páře

Čínská pochoutka oblíbená snad v celé Asii přímo ideální na rychlou, ale vydatnou svačinku. Bulky jsou vyrobeny z kynutého nasládlého těsta, naplněné vynikající směsí a uvařené v páře. Snad nejznámější je bulka s BBQ vepřovou náplní - Char Siu Bao

Výčet variací bulek Bak Pao pokračuje: Sweetened Bean Bun (sladké červené fazole), Kaya Bun (marmeláda z vajec a kokosu), Sweet Corn Bun (sladká kukuřice), Vegetable Bun (zeleninová), Chicken Bun (kuřecí), aj.

Bun prodávají v pouličních stáncích v Penangu snad na každém rohu. Budou na Vás koukat zpoza skleněné vitríny. Cena se liší dle zvolené náplně, začíná na 1,40 MYR (7,5 Kč) a končí na 2,40 MYR (13 Kč).

Perfektní chutné bulky mohu doporučit z pouliční kantýny Loo Beef Noodle (menumapa)

Kantýna Loo Beef Noodle je ve skutečnosti jídelna obklopená několika dalšími pouličními stánky, ze kterých si můžete objednat další pokrmy a v klidu je sníst u stolu v jídelně.

 

Za zmínku rozhodně stojí oblíbené polévky v Penangu: lahodná Shrimp Dumpling Soup (Krevetovo-knedlíčková polévka, 6 MYR) a populární Koay Teow Thong Noodles Soup (nudlová polévka s rybími knedlíčky, 4,5 MYR).

Za pouhých 6 MYR (32 Kč) zde také zakoupíte porci smažených nudlí velikosti S (bohatě stačí). Na výběr máte z: Hokkien Char (tlusté žluté nudle dušené na sójové omáčce se zeleninou a masem), Vinegar Loh Mee (tlusté žluté nudle, sójová omáčka, maso, zelenina, česnek a černý ocet), Hainan Hokkien Char (úprava z čínské provincie Hainan), Char Hor Fun (pružnější nudle než Koay Teow, čili, zelenina, maso).

Druhů pokrmů je více s většinou jediným rozdílem - zvoleným druhem nudlí.

Na ceny a obrázky jídel pro představu se mrkněte na pouliční poutač.

Shrimp Dumpling Soup, 6 MYR, Loo Beef Noodle (mapa)

Koay Teow Thng Noodles, 4,5 MYR, Loo Beef Noodle (mapa)

Za chutným tradičním jídlem se vypravte do další levné pouliční jídelny Tiger Char Kuey Teow (mapa).

 

Zachutnaly nám tlusté rýžové nudle s krevetami, mušlemi, bambusovými výhonky a vajíčkem Char Koay Teow (6,5 MYR) a Wanton Mee (5 MYR, vaječné nudle v sójovce s vepřovým BBQ masem, knedlíčky Wanton, Choy Sum - čínským zelím a nakládanými zelenými čili papričkami)

Wan Tan Mee - Dumpling Dry Big (Wanton mee), 5 MYR, Tiger Char Kuey (mapa)

Char Koay Teow, 6,5 MYR, Tiger Char Kuey (mapa)

Velmi jsme si pošmákli v nenápadné, ale vynikající rodinné restauraci/bistru Ah Niu Foods Enterprise (mapa).

 

Chutnalo nám zde z celé zóny nejvíce a vrátili jsme se sem povečeřet hned několikrát. V přátelské atmosféře vybíráte z mnoha hitovek čínské a malajské kuchyně: Claypot (hliněný hrnec plný dobrot), polévky, plody moře, kuřecí, vepřové maso, vegetariánské pokrmy. Však se na ten výběr podívejte sami, rozepisoval bych se tady opravdu dlouho (menu).

Chuťovkou je nápoj z ječmene nazývaný Barley drink, který dostanete jako součást Set Lunch & Dinner (polévka, jídlo, nápoj za 9,90 MYR, set menu).

Ceny jsou oproti pouličním jídelnám výše, ale nebudete litovat. Za marinovaná žebra, malou kukuřičnou polévku, a porci smažených knedlíčků Wonton jsem zaplatil 14,5 MYR (80 Kč).

Shrimp Wanton Soup 5pcs (polévka s čínským zelím Choy Sum a krevetovými knedlíčky Wanton), 4,5 MYR, Ah Niu (mapa)

Smažené krevetové Wonton, 4,5 MYR,  Ah Niu (mapa)

Pork Ribs King, 10 MYR,  Ah Niu (mapa)

Barley drink, jen ty kroupy jdou přes brčko docela těžko