Tradiční indonéské pokrmy

Indonéská kuchyně v mnoha ohledech běžného nenáročného turistu jistě neurazí. Nicméně ne pokaždé se Vám dostane stoprocentního gastronomického zážitku. Hlavně v případě, kdy srovnáváme indonéskou kuchyni s kuchyní okolních asijských států, např. thajskou, vietnamskou, malajskou nebo chuťově dokonalou kuchyní čínskou, zjistíme, že většina indonéských pokrmů je poněkud fádní a postrádající špetku kreativity. Jak již popisuji v článku z roku 2015, mezi nejfrekventovanější způsoby přípravy jídel rozhodně připadá smažení. Odtud slovo "goreng" v originálních názvech pokrmů. Vše je tedy smažené, osmažené, osmahnuté, přismahnuté, orestované nebo vyfritované na prášek. Pravda, že občas se nechá jako příloha poručit zeleninka vařená v páře.

Chutě jsou pro českého našince vskutku zajímavé, ale ne až příliš exotické, jak tomu bývá například v Indii. Chuťové buňky něžně popálí běžně přidávané čili papričky do mnohých pokrmů (ve vybalancované míře). Často překvapí pálivá nasládlá chuť po burákovém másle. Indonésané rádi používají ve svém vaření produkty z kokosu v kombinaci s mnoha druhy pro nás exotické zeleniny a koření.

 

A milují kuře, a to kuře smažené na způsob KFC.

Na následujících obrázcích si uděláte vlastní dojem sami. Indonéskou kuchyni mám rád, i když většinou po 2 měsících strávených na této stravě vyhledávám alternativy. 

Rovnou začneme tou nejběžnější a nejlevnější indonéskou klasikou - Nasi Goreng - smažená rýže. Nabídnuta Vám bude v rozličných kombinacích, vegetariánská, s kuřecím nebo vepřovým masem nebo s krevetami. Do osmažené rýže vždy přidávají nějakou tu hrst zeleniny (nejčastěji zelí nebo špenát) a občas nasekanou vaječnou omeletu. Smažené extra vejce Vám vyklopí na kopeček rýže, objednáte-li si nadstandardní verzi Nasi Goreng Spesial. 

Nasi Goreng bývá servírován většinou jednoduše, tak jak je patrno s obrázku. Kopeček rýže v doprovodu pár kusů křupavých krevetových lupínků.

Nudlovou variantou je Mie Goreng.

Cena u obou variant se pohybuje 15 - 25.000 IDR. Ceny typu 45.000 IDR v turistických destinacích jsou absurdní.

Kuřecí Nasi Goreng, Arya Coffee Shop, Amed, mapa, 20.000 IDR

Polévka Bakso (Baksem se označuje polévkový knedlíček) je velmi oblíbeným rychlým indonéským pokrmem. Poctivý kuřecí nebo hovězí vývar smíchaný s knedlíčky (různých druhů), čerstvou zeleninou, rýžovými nebo vaječnými nudlemi. Polévku zakoupíte na každém rohu, v supermarketu, v restauracích nebo u pojízdných pouličních stánků. Streetová verze polévky mi přišla poněkud více peprná, ale výborná! Takováto polívečka Vás vyjde na příjemných 12 - 15.000 v levné pouliční verzi a na cca 20.000 IDR v restauraci.

Kuřecí Nudlová polévka s rybími knedlíčky, Pantai Ayu Restaurant, Padangbai, mapa, 20.000 IDR

Dalším typem polévky je Soto Ayam. Kuřecí vývar s nudlemi, zeleninou, plátky brambor, nasekaným kuřecím masem a ozdobený většinou půlkou natvrdo uvařeného vejce a přiostřený špetkou zázvoru.

Cena se pohybuje kolem 20.000 IDR za misku.

Poctivá kuřecí Soto Ayam, Dewa Warung, Ubud, mapa, 20.000 IDR

Na toto svačinkové meníčko jsme narazili v jednom supermarketu v Kutě na Bali. Jednalo se o tradiční balijskou kombinaci - polévka Bakso, rýže, smažené kuře a super sladký nápoj. Celková cena 56 Kč byla příjemným překvapením.

Bakso 17.500 IDR, Kuře s rýží a nápojem 19.350 IDR, Lippo Mall Kuta, Hypermart, mapa 

Co by to bylo za pobyt v Indonésii, aniž byste ochutnali pravé kuřecí Saté (Satay, také rybí a vepřové) přelité pikantní burákovou omáčkou! Vypadá to skvěle a chutná ještě lépe. Napříč Indonésií se táhne libá nasládlá vůně grilovaného marinovaného masa v každé druhé ulici. Tato pochoutka je k sehnání naprosto všude, za cenu začínající na 25.000 IDR za porci.

Kuřecí Saté, Bamboo Corner, Kuta, mapa, 25.000 IDR

Hledáte-li menší změnu ke klasické indonéské kuchyni, ve většině restaurací je k sehnání čínské Sweet and Sour, popř. "indonéské" kari (krabí, zeleninové, vepřové, kuřecí). 

Nejlevněji tyto pokrmy seženete za 25.000 IDR.

Obalované kuřecí kousky Sweet & Sour, Bamboo Corner, Kuta, mapa, 25.000 IDR

Nasi Campur, jedna z dalších indonéských super klasik. Jedná se víceméně o všehochuť všeho možného. Každá restaurace má svůj vlastní výklad jak takový Nasi Campur má vypadat. Nejčastěji vám naservírují kousek kuřete, karbanátek na špejli, rýži, bambusové klíčky v čalamádě s burákovými oříšky a zeleninovou oblohou. 

Jeden z nejchutnějších a nejlépe vypadajících Nasi Campur jsme jedli v Segara Suckling Duck v Ubudu.

Nasi Campur, Segara Suckling Duck, Ubud, mapa, 25.000 IDR

Vyhlášená Suckling Duck kachna taktéž nesmí chybět na Vašem jídelníčku. Jedná se o jinou variantu kachny, než tu co máme doma, ale s výsledkem budete nad míru spokojeni. V Ubudu Vám kachnu (spíše káčátko) narychlo ošlehnou na grilu a doplní o směs pikantních čalamád, misku zeleninového vývaru, rýži a salát vyhotovený ze zálivky, bambusových výhonků, fazolek a oříšků.

Cena za půl kachny se běžně pohybuje v Ubudu v rozmezí 120.000 - 150.000 IDR.

Půlka kachny, Segara Suckling Duck, Ubud, mapa, 66.000 IDR (2018 spíše 120.000 IDR)

Suckling Pig (Babi Guling) je další z vynikajících indonéských specialit. Jedná se o kombo pochutin vyrobených z vepřového masa - prejtový párek, škvarková směs, ovarové libové maso, salát s kokosem a rýže. Vše je přelito pikantnější omáčkou a topované tou nejkřupavější kůrkou. Kompletní menu (Babi Guling Pisah) bývá doplněné o kvalitní vývar. Jedná se o ďábelsky dobrou kombinaci. 

Babi Guling Pisah, Warung Babi Guling Ibu Oka 3, Ubud, mapa, 77.000 IDR

Pokud se zadaří, dostane se Vám na stůl takhle krásný Lalapan Ayam. Dozlatova upečené nebo osmažené kuřátko dochucené lusky fazolek a najemno nakrájenou čili papričkou. Jednoduché ale velmi chutné jídlo.

Lalapan Ayam, Ina Warung, Gili Air, mapa, 40.000 IDR

Prostá, ale chutná rolka Martabak Special. Do křupava osmažená kapsa plněná zeleninou, kuřecím masem a vaječnou omeletou. 

Martabak Spesial, Bambu Warung, Gili Air, mapa, 30.000 IDR

Chicken Rendang, čili odlehčená kuřecí varianta pravého jávského hovězího Rendangu (Beef Rendang). Můžete si představit něco mezi kari a naším gulášem. Rozhodně doporučuji vyzkoušet pravý hovězí Rendang. Bývá sice jedním z nejdražších pokrmů na jídelníčku (začíná na 45.000 IDR za porci), ale tato hutná aromatická omáčka s kousky rozpadajícího se masa si Vás zaručeně získá.

Chicken Rendang, Tomato Cafe, Kuta Lombok, mapa, 30.000 IDR

Masakan Padang. V mnoha indonéských destinacích je možné spatřit formu bufetu Padang. Za zamaštěným sklem jsou vyskládány nádoby s různými pokrmy (vegetariánskými, masovými, zeleninovými, ryby) a vy si již poručíte, co Vaše hrdlo ráčí. Výběr je většinou uspokojivý - mořské plody, ryby, zelenina, vaječné omelety, Rendang, kari, smažené kuře atd. Nejedná se o paušální cenu za bufet, nýbrž zaplatíte od počtu za každou vybranou pochutinu. Takže pozor, neboť majitelé jídelny mají občas potřebu nenuceně vnutit západním turistům i to, co na talíř nechtějí.

Nutno dodat, že tu rybku umí osmahnout náležitě.

Za běžný oběd tak zaplatíte od 45.000 IDR.

Masakan Padang, RM Doa Ibu, Kuta Lombok, mapa, od 25.000 IDR 

Na indonéských ostrovech není samozřejmě žádný problém sehnat v restauraci dobrou rybu nebo pokrm z mořských plodů. Kvalita a druh ryby se odvíjí jen od výše Vašeho rozpočtu. Lokálové moc dobře vědí, že příchozí turisté do Indonésie lační po čerstvé rybě, a tak velmi snadno profitují díky velmi nadsazeným cenám.

Rybku (80.000 IDR) z obrázku jsme zakoupili přímo u rybáře na pláži při jedné z našich projížděk po Lomboku. Rybář nás usadil na bambusovém posezení, rybku připravil a my měli super oběd s nádherným výhledem na moře.

Stejnou rybu seženete v levných restauracích minimálně za 150 - 200.000 IDR.

Čerstvá ryba (název nevím), Kuta Lombok, 80.000 IDR

Jak jsem již zmiňoval, Indonésané přímo milují smažené kuře na způsob KFC. Milovníci kuřecích nugetek a smažených kuřecích stehýnek zažijí ráj na zemi. Proč ne, toto jídlo je chutné a velmi levné.

Kuřecí nugety, Arya Coffee Shop, Amed, mapa,15.000 IDR

Pokud je na Vás rolka Martabak Spesial velké sousto, pak možná tyto malé Spring Rolls Vám přijdou vhod. Na čínský způsob většinou plněné zeleninou a hluboce vysmažené.

Spring Rolls, Dewa Warung, Ubud, mapa, 17.000 IDR

Jak bylo řečeno, co restaurace, to jiný Nasi Campur. Zde nám naservírovali vedle standardního smaženého kousku kuřete a salátku také pálivou čili omáčku, keksy tempeh a tofu kousky na špejli přelité burákovou omáčkou.

Nasi Campur, Dewa Warung, Ubud, mapa, 22.000 IDR

Vidíte, že výčet jídel je obsáhlý a zdaleka není konečný. Indonésie je o prozkoumávání a zkoušení různých kombinací chutí. Představu o indonéské kuchyni jste si, doufám, ale už udělali. Čtěte více o indonéské kuchyni zde a rozhodně se mrkněte na tipy, kde se levně najíst v Kutě na Bali a v Ubudu.